Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto 3bit
Pierwszy raz jadłam to ciasto u siostry mojej bratowej. Od razu wzięłam przepis i zapomniałam o nim, bo wylądował w segregatorze z przepisami. O 3bicie przypomniała mi ciocia częstując mnie kawałkiem do herbatki w czasie wizyty. Dzisiaj ciasto zrobiłam ja - jest pyszne, delikatne i słodkie. Miłośnicy batonu 3bit będą zachwyceni.
Składniku (na dużą blaszkę do pieczenia ciasta):
- 8 małych paczek herbatników
- gotowa masa krówkowa (400g)
- masa karpatkowa w proszku (ja używam Delecta)
- 250g masła roślinnego w kostce
- 300 ml śmietany kremówka 30%
- 2 śmietanafix (według uznania)
- 50 g startej czekolady

Przygotowanie:
Masę karpatkową przygotować wcześniej według przepisu na opakowaniu (gotową schłodzić 20 min).
Masę krówkową  jeśli jest zbyt gęsta wymieszać z ok 20g masła - wówczas lepiej będzie się smarować.
Śmietanę kremówkę ubić z fiksami na sztywno (można bez fixsów).

Ułożyć 1 warstwę herbatników w blaszce. Na herbatniki wyłożyć maskę krówkową. Następnie ułożyć hernatniki i masę karpatkową. Ponownie ułożyć herbatniki, a na nie wyłożyć ubitą śmietanę. Posypać startą czekoladą i gotowe. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok 2 godzin.
Przy podaniu można udekorować listkiem bazylii lub truskawkami.

Smacznego!

piątek, 18 lutego 2011, anslaw

Polecane wpisy